VİOL NEDİR ? (KALIPLI KAĞIT)
Viol Nedir ?
İlk el yapımı kağıt kalıntılarına Çin’de rastlanmıştır. MÖ 1000 yıllarında Çin’de keten , kendir ve kenevir kağıt imalatının olduğu bilinmektedir.
Daha sonra MS 1100 yıllarında ilk makina ile kağıt üretimine başlanmış. Sonraki 900 yıl içersinde kağıt üretiminde çok radikal değişimler gerçekleşti. Halen de devam etmektedir.
18 nci yüzyıllarda Kuzey Amerika’daki yerliler kalıpla bitkilere şekil vererek günlük yaşamda ilk kalıplı kağıt ürünlerini kullanmaya başladılar..
1900 – 1920 li yıllarda geri dönüşümlü kağıdın kullanılmasına yönelik hiçbir ihtiyaç yoktu. Ağaçlardan yapılan kağıt üretimi ihtiyacın tamamını karşılıyordu.
1930 ‘lu yıllarda kağıda kalıpla şekil veren ilk makineler Kuzey Amerika’da yapılmaya başlandı. Hurda gazete kağıtları yaratıcı şekilde günlük hayatımızda kullanılan ürünler haline çevriliyordu. İlk üretilen ürünler yumurta violleri, meyve-sebze violleri ve medical ürünler oldu. Gelişim bu yıllarda hızlı bir şekilde devam etti.
1960 lı yıllarda hurda kağıda yeni bir rakip çıktı ” plastik ” . Gerek üretim maliyetinin düşüklüğü gerekse ilk yatırım maliyetinin düşüklüğü kısa sürede bu prosese olan ilgiyi artırdı. Ürünlerin görünümünün kalıpla imal edilen kağıda nazaran güzelliği bu yeni ürüne olan ilgiyi beraberinde artırdı. Bu yıllarla beraber kalıplı kağıt üretimi gerilemeye başladı. Plastik ile beraber yeni petro kimya ürünleri de bu trend içersinde yerini almaya başladı.
1980 li yıllarda artık yaptırımları oluşmaya başlayan çevre bilinci, 1990 lı yıllarda Dünya üzerindeki hammaddelerin bir gün tükeneceğinin farkına varılması bu konularda ciddi uygulamaların şekillenmeye başlamasına sebep oldu. Bu süreye kadar kalıpla kağıt üretimi , proses olarak kendisini oturmuş ürünler ve yaratıcı yeni ürünler ile ayakta tuttu..
Günümüzde 2000 li yıllarda artık hepimiz yaşadığımız Dünya üzerinde ürettiğimiz ve kullandığımız ürünlerin maliyetlerini sırf imalat ve satış bedelleri ile ölçmüyoruz. Bu anlayış Dünya’nın her yerinde kendini kabul ettirmiş bulunmaktadır. Bu anlayış değişikliği yeni uygulamaları ve kısıtlamaları beraberinde getirmektedir. Yaklaşık son 50 yıl içersinde iyiden iyiye gelişen geri dönüşüm sektörünün de yapılan değerlendirmeleri neticelerinde; geri dönüşümü olan doğa ile dost ürünlerin kullanımı teşvik edilmekte ve özendirilmektedir..
Tabiatta her ürünün besin zincirine kazanımı ile ilgili bir performansı söz konusudur. Kağıdın bu konudaki başarısı geri dönüşüm ile toplanamayan kısmının da kısa sürede besin zincirine katılması kağıdın ve kalıpla imalat prosesinin tekrar yükselmesini sağlamıştır..
Bugün pek çok birlik, ülke ve kurum çevreye zararı en az olan ürün ve proseslerin kullanımı konusunda uygulamalar ve yaptırımlar devreye almaktadır. Bu çerçevede hurda kağıt kullanımı ve geri kazanımı teşvik edilmekte ve pekçok firmada satılan mamul ve hizmetin tercihinde ciddi bir neden olmaktadır.
Viol’lerin kullanımının faaliyet alanına göre dağılımı
Tıbbi Viol’lerin avantajları
Tasarruf
Yıkama maliyetleri yok
Optimize edilmiş güvenlik
Enfeksiyon riskini azaltmak için bertaraf sistemi
Garantili hijyen
Kullanımdan sonra yıkama veya durulama olmaması, maseratorda tamamen imha veya atık olarak imha etme.
Basitleştirilmiş kullanım
Hasta için bağımsızlık ve konfor, personel için kolay kullanım
Kuvvet
Son derece güvenilir, güçlü ve su geçirmez ürünler.
Çevre dostu
Biyo bozunur ürünler, geliştirilmiş karbon dengesi, PAS29: 1999 standardına uyumludur.
Tek Kullanımlık Tıbbi Viol Ürünler
1. Tek kullanımlık ürün hastaya sunulur
2. Hasta hamur ürünü kullanıyor
3. Hasta tarafından kullanıldıktan sonra, biyolojik olarak bozunabilir viol içindeki ürün ve içeriği maseratora veya çöp kutusuna atılır ve daha sonra kanalizasyon sistemine bırakılır.